Lideri? Cu totii vrem sa devenim, sau nu? Cert e ca ne plac liderii, ii admiram si de multe ori am vrea sa fim ca ei. Dar e oare suficient sa dorim, sa admiram pe cineva astfel incat sa devenim noi precum acea persoana? Hmm a fi sau nu fi. Asta se zicea si in Hamlet. Iti las raspunsul mai jos, pentru ca suspansul si misterul sunt o parte frumoasa din viata. Acum, o sa-ti povestesc ce m-a inspirat sa scriu acest articol.
Datorita faptului ca acum ceva timp am avut prima intalnire de business. E putin cam mult spus business, dar m-am intalnit prima oara cu un blogger, Diana Pîrje se numeste, e o colega de a mea de facultate, care mai mult sau putin are cam aceleasi idei ca si mine, acelea de a transmite un mesaj, un mesaj de impact.
Sper sa fie una din multele intalniri pe care o sa le am cu oameni pasionati de ceea fac. La un moment am de gand sa creez o comunitate de oameni care sunt specialisti in domeniilor lor si vor sa raspandeasca un mesaj. Dar asta vom vedea, ca eu am idei multe si actiuni putine.
Cum am dat de Diana, am discutat la un moment dat cu ea si mi-a zis ca are un blog de cativa ani de zile si ca si pe ea ca si pe mine a inspirat-o in liceu, aceeasi persoana, Pera Novacovici.
Cum m-a inspirat Pera Novacovici?
Cine e Pera Novacovici?
Pai e un tip, blogger, are cea mai mare comunitate de dezvoltare personala din tara, ce tine de psihologie. Scrie carti, tine workshopuri, inspira oameni, cauta sa se perfectioneze si multe altele.
Dar, asa multi oameni teoretic sunt populari, au succes, cu toate asta nu sunt oameni care inspira.
Pentru mine e mai important cine e Pera Novacovici pentru mine?
Pai sa vedem, reprezinta unul din factorii principali pentru care eu am dat la Facultatea de Psihologe, e motivul pentru care scriu acum, e motivul pentru care am facut multe alegeri in viata ce tin de cariera, de relatii si multe altele.
Asta nu inseamna ca Pera Novacovici m-a silit sa fac alegerile in viata, nici vorba. Eu l-am ales. Eu am ales sa cred ca ideile lui sunt extraordinare, ca sunt ceea ce imi trebuie. Ca vreau sa fac ce face el. Nici nu mai conteaza de ce, desi pot sa dau multe argumente aici, nici nu mai conteaza daca ideile lui sunt bune sau proaste, important ca omul a fost acolo sa inspire.
Si a reusit, ci nu o persoana si poate 100000 de persoane, poate si mai mult.
Si spun ca lumea a avut si are in continuare nevoie de lideri, care sa inspire si care sa incerce sa explice viata.
Lideri au existat de cand s-a facut lumea.
Sa vedem, in momentul de fata, in ultimii 50 de ani, cea mai vanduta si citita carte din lume este Biblia cu aproape 4 miliarde de copii vandute in ultimii 50 de ani. Pe langa asta, raspandirea ei la nivelul populatiei este pe masura. Avem oameni devotati acestei credinte, exista Biserici in toata lumea.
Dupa asta, avem citate de Mao Zedong, cu 800 miloane cititori, o carte tot filozofica, adoptand teoria Marxista-Leninista, el insusi fiind un revolutionar si fondatorul Republicii China, dar si conducatorul partidului comunist chinez, doar teoria lui e bazata pe ideilui lui Marx si Lenin.
Mai urmeaza cateva carti science-fiction, de genul Harry Potter, Twilight, Lord of The Rings cu un numar mult mai scazut de carti vandute.
Sa nu uitam ce impact au avut filozofii greci, de la Plato, Aristotel, Thales, Pitagora chiar daca multe din ideilor lor s-au dovedit partial incomplete. A incerca sa explici si sa vii cu idei noi si a gandi pentru tine e important.
Dar, e nevoie de lideri, lideri care sa transmita un mesaj. Un mesaj care sa te inspire. De aceea nu cred in notiunea de adevar general, cred doar in notiunea de adevar subiectiv. Eu pot sa-ti dau tie un sfat, Pera Novacovici poate sa-ti dea tie un sfat, Iisus Hristos poate sa-ti dea tie un sfat, oricine poate fi un lider.
Alege liderul care sa tii se potriveasca tie.
Cine decide cu adevarat sa urmeze acel lider esti tu. Si, e important sa-ti asumi asta, oricare ar fi el, sa ai curajul sa zici, sa-i multumesti si sa faci ce ai de facut.
Intervine presiunea sociala, cu modelul traditionalist care incearca sa-ti bage convingeri pe gat, dar consider ca e important in viata sa-ti formezi propriul sistem de valori, sa lasi sa te inspire cine vrei tu, sa faci ce crezi tu ca e necesar sa faci.
Pentru ca nimeni altcineva, in afara de tine nu a trait ce ai trait tu, pana in momentul de fata. Si e important sa faci alegerile tale. E important sa fii inspirat de lideri, ca sa ajungi si tu un lider.
Spun toate astea. Pentru ca, da e frumos sa fii inspirat si sa te simti bine. Dar, la fel de important e sa-ti si asumi credintele pe care le ai si felul tau de a fi. Desi, Pera m-a inspirat inca de cand eram in liceu si am dat la psihologie cu gandul de a ajunge scriitor, tin minte cand ma intreba lumea, nu aveam nici macar curajul sa zic chestia asta.
Mi se parea nedemn si credeam ca oricum ceilalti nu ma vor intelege. Si intervenea presiunea sociala care bineinteles in mare parte era in capul meu si in felul in care societatea m-a invatat sa traiesc.
Oricum, poate cele mai importante lectii pe care le-am invatat de la Pera, cu siguranta sunt mai multe, dar le punctez pe cele 2 acum sunt
1 Sa am curajul sa-mi asum cine sunt eu si sa ma exprim in concordonta.
Indiferent ce o sa creada cei din jur, tu esti tu, mama e mama si fiecare el/ea. Pentru ca ai 2 alternative. Una dintre ele sa pui pret mai mare pe ce crezi tu ca cred altii despre tine. Doar ca ce crezi tu ca cred alti oameni despre tine e de multe ori in capul tau.
2 Sa devin mai pragmatic, sa caut sa am rezultate palpabile.
Aici mi se potriveste excelent, intrucat pe langa faptul ca am mai avut ceva temeri. Eu nu m-am gandit niciodata cum sa pun lucrurile in practica. De genul cum sa-mi deschid un blog, cum sa am parte de relatii misto, cum sa urmaresc visurile mele. Ma consider in mare parte un teoretician, nu un practician, doar ca lumea functionand dupa principiul cauzei si efectului, daca tu stai te gandesti, te indoiesti, iti faci scenarii. Cum o sa fie daca? si nu faci nimic in privinta asta, e degeaba. De asta e important sa experimentezi si sa traiesti o situatie inainte sa-ti dai cu parerea, pentru ca de multe ori ceea ce crezi tu despre acea situatie e eronat.
Sintetizand toate aceste idei. Lideri in lume o sa existe tot timpul. Tu esti cel ce alege pe care dintre acesti lideri sa-i urmezi. Cei care se potrivesc dorintelor si nevoilor tale.
Admira. Alege modele. Devino un lider.
Faci asta prin mecanismul admiratiei.
ADMIRÁȚIE, admirații, s. f. Sentiment de încântare, de stimă, de apreciere etc. față de cineva sau de ceva; admirare. – Din fr. admiration, lat.admiratio.
Uita-te pe cine admiri si o sa-ti spun cine o sa devii. Fii atent la oamenii pe care ii admiri. Ce caracteristici au acestia? Sunt oameni influenti, puternici, sensibili, calzi, empatici, indiferenti, nerabdatori? Incearca sa extragi acele elemente ce iti plac la persoanele din jurul tau.
Deobicei prin modelare: mecanismul prin care urmaresti un model si cauti sa devii ca el se intampla un singur lucru. Tu incerci sa devii fix cum este persoana aia, o admiri, o indragesti cu totul, cu bune si cu rele. Insa, ce nu intelegi tu si ce nu am inteles nici eu pana de curand este ca tu admiri mult anumite parti din acea persoana. Important e sa stii sa diferentiezi dintre cele 2, dintre ce admiri la o persoana si persoana ca intreg.
Intelegand aceasta diferenta, poti sa modelezi doar partile de care tu ai nevoie, fara sa modelezi persoana cu totul, fara sa ei si partile negative. Prin asta, intelegi ce iti place cu adevarat la persoana respectiva si poti prelua acele parti care iti plac si sa le modelezi intr-un ritm accelerat.
Nu uita. Admira azi un lider. Pentru ca in acel lider se gasesc si caracteristicile tale mai mult sau mai putin vizibile. Daca iti place cineva carismatic, inseamna ca si tu esti carismatic sau tu ai potentialul de a deveni o persoana carismatica. Admira de azi, admira pe cine vrei tu si devino un lider, un lider de care toata lumea are nevoie.
Te incurajez,
Alex Combei