Salut. Eu sunt Alex. Tocmai m-am intors din Vama de cateva zile, unde am trait niste experiente misto. De fapt, tocmai am terminat oficial Facultatea de Psihologie din Bucuresti de vreo 2 saptamani si mi-am amintit de ce am venit initial la aceasta facultate. Unul din motivele principale a fost ca prin liceu, incepand cu clasa a IX-a, a X-a, am inceput sa citesc dezvoltare personala. Intre timp, am ajuns la saturatie, iar un articol gasit acum 2-3 zile pe un grup de dezvoltare personala de pe facebook m-a enervat la culme.
Nu vreau sa dau nume sau ceva, dar ii zicea ceva de genul “21 de lucruri pe care sa le faci zilnic ca sa duci o viata fericita”. Si erau insirate activitati de genul: “sa citesti, sa faci sport, sa-ti inchizi facebookul…”. Sfaturi bune, dar continutul mi se pare jalnic. Chiar aveam nevoie de cineva care sa ne spuna ce sa facem in fiecare zi?? Pe langa asta, nici macar nu e posibil sa ne insusim atat de multe activitati intr-un timp atat de scurt si nici nu avem nevoie. Unora le place sportul, altora cititul, altora socializarea, de ce trebuie sa le facem pe toate deodata? In ziua de azi, in special angajatorii, cauta persoane care sa fie bune pe o anumita nisa, nu mai cauta “omu’ bun la toate”.
Dezvoltarea personala ar trebui sa te faca sa ai o viata mai buna si sa-ti imbunatatesti anumite aspecte ale vietii. Insa, datorita fluxului informational mult prea cantitativ care iti pompeaza informatie in tine si teorie la o cota aberant de mare, dezvoltarea personala poate avea un efect contradictoriu. Daca mai esti si perfectionist, dezvoltarea personala este reteta perfecta pentru auto-distrugere. Pentru ca in viata, nu le poti avea pe toate. Iar, dezvoltarea persoanala, te invata sa ai si un corp misto apropiat de perfectie, sa ai si cei mai tari prieteni, sa fii si performant, sa fii playboy si o gramada de alte chestii. Iar, tu o sa resimti mereu lipsa: “Eu de ce nu sunt in stare sa am toate lucrurile pe care oamenii respectivi mi le promit?”. Si ajungi sa ai complexe de inferioritate si probleme cu imperfectiunea.
Un alt argument pentru imbecilitatea dezvoltarii personale este dat de liderii lor. Pentru ca cineva sa citeasca si sa urmeze sfaturile “inteleptilor”, cineva trebuie sa scrie acest content. Cine sunt acesti specialisti ai dezvoltarii personale? Niste ratati. Niste persoane care nu au reusit mai nimic in viata si si-au dat seama ca pot fraierii alti oameni pe bani. Hai sa vedem ce cuprinde un produs de dezvoltare personala?
In primul rand prezinta o poveste fantastica, in care o persoana reuseste sa ajunga de la stadiul de ratat (chiar el se prezinta asa), la o persoana foarte importanta si valoroasa in societate. Un exemplu de titlu ar fi: “De la capsunar la business-man”. Nu e mare diferenta intre un basm de tipul “Praslea cel Voinic si merele de aur” sau “Harap-Alb” si povestile scriitorilor de dezvoltare personala. Poate doar publicul tinta. Basmele, deobicei sunt pentru copii ca sa dezvolte imaginatia si creativitatea acestora, iar povestile de dezvoltare personala sunt pentru persoanele frustrate de viata lor care traiesc in continuare in iluzii si cauta sa-si formeze alte iluzii.
Cum functioneaza acest mecanism? In primul rand, exista dovada sociala-daca un ratat de genul asta a reusit, eu care poate nu sunt la fel de ratat ca el (nu sunt capsunar si sunt mai bine privit in societate) voi reusi cu siguranta. Pe langa asta, mai intervine empatizarea cu autorul. Te regasesti de multe ori in povestile lor, pentru ca ei scriu povestile astfel incat sa rezonezi cu ele. Nu te-ar surprinde sa existe mari diferente intre o poveste a unui autor de dezvoltare personala si a unuia de literatura SF (insa cu siguranta calitatea contentului este mult mai buna pentru scriitorii SF).
In al doilea rand se axeaza pe o frustrare de a ta general valabila pentru majoritatea oamenilor, in cele mai frecvente domenii ale vietii cum ar fi: relatii, bani, cariera, sanatate. Aceste frustari sunt vechi de pe vremea lui Adam si Eva (pentru cine crede in Crestinism) si sunt perfect normale pentru toti oamenii, insa vine cate un “guru” de dezvoltare personala care iti spune “Nu e ok ca iubita ta te-a inselat” sau “Esti un nimeni daca nu ai independenta financiara si nu castigi minim 2000 euro pe luna”, “Fara six-pack, esti un ratat”. Sunt chestii care se intampla zilnic, le patesc mai toti oamenii, insa autorii de dezvoltare personala hiperbolizeaza aceste probleme si le duc la rang de anormalitate. Insa, cei care nu au probleme mai deloc sunt foarte putini, sa zicem 2-5%, autorii trateaza problemele de parca doar tu si cativa le au, nu toata lumea. Dupa ce iti induc aceste probleme in cap, cine crezi ca vine cu solutia? Tot ei: Iti baga un curs, un workshop de 500-1000-euro sau poti sa le cumperi cartile pe un pret de 4-5 ori mai scump comparativ cu o carte normala. Si astfel, ei te vor ajuta sa-ti rezolvi problemele inexistente.
Cum ziceam mai devreme, oricine poate sa aiba un blog si sa scrie orice aberatii ii trec lui prin cap. Nu-ti trebuie mai mult de 40 de euro pe an ca sa ai un domeniu si hosting. Odata cu libertatea pe care o avem, atat prin trecerea la democratie, cat si odata cu aparitia si popularizarea internetului, oricine poate avea un loc al lui in mediul online, prin care sa influenteze intentionat sau nu un numar de persoane relevant de persoane. Avem cel mai bun de exemplu pentru asta: vloggeri: Recunosc, chiar sunt putin gelos pe succesul lor, pentru ca materialele video prind mult mai bine la publicul de rand. Dar, continutul in mare parte este doar de divertisment si mult din el este jalnic. Poate fi comparat cu reclamele la televizor sau filmele porno. Te distrezi un pic, dar nu ramai cu nimic, in schimb iti dauneaza pe termen lung si iti spala creierul.
La fel si cu majoritatea autorilor de dezvoltare personala. Mult content si de proasta calitate. De ce mult content? In primul rand pentru a vinde produsele tale de dezvoltare personala ai nevoie de o audienta cat mai mare. Rata de conversie fiind undeva in medie intre 1-5%, la 1000 de cititori un autor de dezvoltare personala are 10-15 cumparatori. Deci, ai nevoie de audienta mare. Cum faci oamenii sa te citeasca? Scrii cat mai mult content repetitiv pe o nisa, cu keywords, astfel incat articolele tale sa fie indexate pe google si sa apari pe prima pagina pe Google. Metoda asta de marketing se cheama organic search si este cea mai frecventa metoda de atragere a publicului pe blogul tau. S-au mai schimbat intre timp algoritmele la google, iar facebook ads au devenit destul de populare, dar in continuare organic search-ul reprezinta cea mai importanta forma de promovare a blogului. Iar, acesti autori de dezvoltare persoanala sunt in primul rand marketeri, in cautare dupa bani, si apoi autori sau psihologi. Fixand preturi imense, isi asigura un castig enorm comparativ cu serviciile pe care le ofera.
Hai sa vedem in continuare cum a aparut dezvoltarea personala si cum a devenit ea virala in ultima perioada
Homo Sapiens, specia umana in varianta in care exista ea astazi, exista de cel putin 100.000-200.000 de ani conform studiilor antropologice. Majoritatea oamenilor acum 500-600 de ani, cu exceptia celor din familiele nobile erau analfabeti. De abia din secolele XIX-XX, masa de rand a populatiei a inceput sa aiba acces la scoala si educatie. Rata alfabetizarii a crescut mult in ultima perioada, in 2010 existand 16% din persoanele din populatia globului analfabete. Nici asta din urma nefiind o rata mica.
Ce vreau sa zic prin toate astea? Toate aceste persoane dea lungul istoriei noastre ca oameni de 100.000-200.000 de ani, nu au stiut nici macar sa scrie si sa citeasca, daramite sa citeasca dezvoltare personala care nu e veche nici macar de 100 de ani. Si nu doar ca au supravietuit, ci au facut-o foarte bine, transmitandu-si gena mai departe. Altfel, tu nu ai mai fi citit acest articol. Nu ar mai fi fost nici cititor, nici autor pentru acest articol. Am fi plutit amandoi misto prin cosmos. Dar, ce vreau sa zic prin toate astea, ca e important sa intelegem de unde vine un principiu si de ce devine viral.
Dupa parearea mea, dezvoltarea personala a luat locul religiei si preotiei. Oamenii pe timpuri, de fapt inca o fac unii dintre ei, se duceau la preot pentru a-si descarca sufletul si a primi sfaturi de la acesta. Acum, oamenii mai ales daca sunt introverti si isi supraestimeaza probleme, cauta sfaturi pe google “cum aflu daca m-a inselat nevasta?”, “este normal sa preacurvesc?”, “cum fac sa ma iubeasca fata pe care o iubesc eu”, “carnea de porc ingrasa?” si tot felul de nebunii de genul asta. Si bine-inteles, google o sa-ti arate niste articole absolut mizerabile unde orice “guru” de la coltul blocului isi da cu parerea. Iar, ca sa termin analogia cu preotia, banii dati de om la spovedanie, in ziua de azi se duc in buzunarele scriitorului de dezvoltare personala care cere de 15-20 de ori mai mult ca un preot si iti ofera servicii de 15-20 de ori mai slabe.
Ok, acum ca am terminat cu hatereala, vreau sa-ti ofer cateva alternative la dezvoltarea personala.
Dezvoltarea personala nu functioneaza pentru ca se pune accentul prea mult pe teorie, pe ce ar trebui sa faci si nu pe ceea ce faci cu adevarat. Sloganuri de genul “Just do it” nu sunt prezente in industria de dezvoltare personala, desi de cele mai multe ori ar fi utile. De exemplu, in sanatate decat sa citesti carti care te invata cum sa fii in forma si sa inveti tipuri de exercitii ce iti cresc masa musculara, ar fi mai bine sa mergi la sala, sa faci cateva exercitii acolo cum stii tu sau cum te invata prietenii tai, sa mananci mai sanatos, in detrimentul cititului pe subiectul acesta. Vrei sa ai relatii mai bune cu cei din jur? Mai bine incerci sa devii mai sociabil, decat sa stai in casa si sa citesti carti despre relatii. Noi suntem fiinte habituale, functionam pe obiceiuri, daca o sa-ti dezvolti un obicei in a citi dezvoltare personala, felicitari o sa citesti mai mult, dar nu o sa te “dezvolti personal” mai mult. Mergi in lumea reala si exploreaza, o sa ai timp destul sa mergi la work-shopuri sau poate nu o sa mai ai nevoie.
As fi mult prea hater sa desconsider toata blogurile sau site-urile de dezvoltare personala. Pana la urma a fost primul meu contact cu psihologia, asa ca nu uit de unde am plecat. Site-urile pe care o sa le enumar mai jos iti ofera un continut de calitate, simplu si explicat cum trebuie, cel putin asta e parerea mea. Sunt cam singurele pe care le-am citit constant de-a lungul timpului si am invatat destul de multe din ele.
a) Personalitate Alfa. Blogul lui Pera Novacovici. Dupa parerea mea, cel mai bun scriitor si psiholog de dezvoltare personala din tara. Povestile lui sunt intense, iar continutul este unul bine-documentat. A avut un impact major in dezvoltarea mea, dar te las sa il descoperi singur.
b) Mark Manson Este un blog in engleza, omul are povesti foarte bune, continut extrem de detaliat si profesionist, cred ca este printre singurii autorii de dezvoltare personala care vine cu surse stiintifice in articolele sale, la care se adauga un gram de umor greu de intalnit, cel putin in domeniul acesta.
c) Construim Imperii. Blogul lui Daniel Zarnescu. Un blog despre performanta si rezultate. Concret, cu pasi simpli pe care poti sa ii faci pentru a avea rezultate mai bune.
d) Mayhem Blogul lui Leonard Dobre. Un stil nonconformist, ce contine si substanta, dar si simplitate. Iti arata prin articolele lui o perspectiva diferita cam in orice situatie.
e) Tiny Buddha In engleza, aici sunt mai multi autori. Sunt povesti personale ce au macar o simpla legatura cu spiritualitate. Exista o multime de articole bune, asa ca ai de unde alege.
f) Manuel Cojocaru Pe el l-am descoperit ultimul. Este singurul din generatia mea. Ideile sunt filozofice, nonconformiste.
In opinia mea, majoritatea cititorilor de dezvoltare personala sunt persoane normale ce au aspiratii pentru o viata mai buna, dar cu probleme destul de minore. De asta, sfatul unui blogger uneori poate ajuta. In schimb, in cazuri mai severe, dezvoltarea personala este egala cu 0, din contra poate dauna. Pentru ca autorul de dezvoltare personala nu este un specialist, este doar un autor, iar ce spune el poate fie pe stiinta, fie pe astre, fie pe opinia Tantii Florica de la colt. Asa ca ai grija pe cine alegi.
De aceea, consultul la un psiholog este mai benefic. In primul rand, ca cineva sa practice meseria de psihoterapeut ii trebuie cel putin 8 ani. (3 ani facultate, 2 master+2 formare (sau 4 ani formare)+ 1an de supervizare=8). Aproape cat un medic. Nu zic ca psihologul o sa fie priceput, dar intre o persoana care isi deschide un blog intr-o zi si mai citeste el niste idei pe net si un psiholog cu cel putin 8 ani experienta in domeniu, tu pe cine ai alege?
Cam asta a fost. Succes!
Ne auzim in curand,
Alex Combei
P.S. Daca ti-a placut articolul, as aprecia foarte mult un share, pentru a raspandi si la altii ideile mele.
In today's digital age, making money online is more popular than ever. One tool that…
In a world filled with uncertainties and challenges, resilience has become a crucial skill…
**Disclaimer: Firstly, I have to announce you that english isn't my native language, so probably…
Change in progress on blackboard Hello. This is Alex Combei. Probably, this is the most…
Ideea titlului e destul de simpla, cu cat incerci sa scapi mai mult de anxietate,…
"Tulburarea hiperactiva cu deficit de atentie este considerata o tulburare de neurodezvoltare care are 3…